Categories
News

FRSC Recruitment | FRSC Exams Past Questions And Answers

Following the recently announced FRSC Recruitment 2021, we have decided to compile this FRSC career exam Assessment Test pass questions and answers for you to practice beforehand and prepare for the FRSC screening exams.

Below are 20 FRSC tests sample past questions and answers to practice with.

General FRSC Question

1. What is the full meaning of FRSC?

Answer: Federal Road Safety Commission.

2. When was FRSC established?

Answer: February 1988.</p>

3. What is the FRSC vision and mission?

Answer: FRSC’s Vision is to eradicate road traffic crashes and create a safe motoring environment in Nigeria. While FRSC Mission is to Regulate, Enforce and Coordinate all Road Traffic and Safety Management activities through Sustained public enlightenment, Promotion of stakeholder cooperation, Robust data management, Improved vehicle administration, Prompt rescue services, Effective patrol operation

4. Name five Responsibilities of FRSC?

Answer:

i. Preventing or minimizing accidents on the highway

ii. Clearing obstructions on any part of the highways

iii. Educating drivers, motorists, and other members of the public generally on the proper use of the highways

iv. Designing and producing the driver’s license to be used by various categories of vehicle operators

v. Determining, from time to time, the requirements to be satisfied by an applicant for a driver’s license
5. Who is the current FRSC corps marshal CM?

Answer: Dr. Boboye Oyeyemi.

6. What is the difference between FRSC regular marshal and special marshal

Answer: Regular Marshals are uniformed personnel in the Federal Road Safety Corps. The services of a Regular Marshal are permanently paid and pensionable while the Special Marshal services are voluntary in nature. The ‘Regular’ as the name implies, indicates that the marshal is duty-bound to be regular in the discharge of its statutory duties. One of the primary features of Regular Marshals is that they serve as public relation officer, in order words they portray the image of the Commission to the public.

7. Name five departments of FRSC?

Answer:

i. Operations

ii. Administration and Human Resources

iii. Special Duties and External Relation

iv. Training

v. Finance and Accounts

8. How many special units do we have in FRSC?

Answer: 8 special units

9. How many zonal commands do FRSC have?

Answer: 12 Zonal commands.

10.How many units commands do FRSC have?

Answer: 203 units commands

11. Name 6 FRSC offenses and penalties?

Answer:

i. light/sign violation

ii. Speed limit violation

iii. vehicle license violation

iv. Vehicle number plate Violation

vi. Wrong overtaking

vii. Driver license violation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *